Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Είδα τη Φλώρα Χρυσού στο «ΛΙΟΣΠΟΡΟ»


Στα Μανιάτικα του Πειραιά, στην Αγιά Σοφιά(στο ρακάδικο «ΛΙΟΣΠΟΡΟΣ»), βρέθηκα, πριν μερικές μέρες, για να ακούσω την – καλή μου φίλη - τραγουδοποιό Φλώρα Χρυσού, σ’ ένα προσωπικό της ακουστικό πρόγραμμα(με τη συνοδεία 2 κιθάρων), με τραγούδια, τόσο από την προσωπική της δισκογραφία, όσο και με διασκευές από την εγχώρια και διεθνή μουσική σκηνή, καθώς, και με διάθεση νοσταλγική(παλιά γνώριμα κομμάτια, λαϊκά, ρεμπέτικα, μέχρι και παραδοσιακά), έτσι,  σαν τις μουσικές βεγγέρες του νησιού της, της Σαντορίνης.


Για να σας δώσω, απτά, το εύρος της βραδιάς, θα αναφέρω, χαρακτηριστικά, ότι το πρόγραμμα άνοιξε, με το «Unchain my heart» κι ολοκληρώθηκε με κυκλαδίτικες μουσικές βεγγέρες!

 Στη, σχεδόν, 4ωρη(!) διάρκειά του, είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας – για όσους τη γνωρίζουμε και την αγαπάμε - τραγούδια της Φλώρας, όπως τα : «Σκληρά σ’ αγαπάω»(ευχαριστώ Φλώρα για την αφιέρωση! – το τραγούδι αυτό ήταν αιτία για τη μουσικοδημοσιογραφική συνάντησή μας που κατέληξε σε μια προσωπική φιλία), «Οξυγόνο μηδέν στον αέρα», «Αγίασε ψυχή μου», «Μάντης» κ.ά. Και, βέβαια, το «νεογέννητο παιδί της», το νέο κομμάτι της «Κοιμήθηκα στην άμμο».

Το εύρος του προγράμματος κι η ποικιλία του ήταν μεγάλη κι, ενίοτε, απρόβλεπτη. Δηλαδή, ακούστηκαν από το «Θέλει μαγκιά» της Ευσταθίας και το «Mad about you» του Sting, κι από το «Στερεότυπα» της Γαλάνη ως το «Ανθρώπων έργα» του Κραουνάκη. Θέση στο πρόγραμμα είχε κι η Μποφίλιου(«Εν λευκώ»), η Τσαλιγοπούλου(«Σώπα κι άκουσε»), για να περάσουμε από την «Μπαλάντα του κυρ Μέντιου» και το «Κανείς εδώ δεν τραγουδά», στα «Πασατέμπος», «Νύχτες μαγικές», «Πέφτεις σε λάθη», «Τα παιδιά της γειτονιάς σου», «Μισιρλού» ως και τα «Όσο βαρούν τα σίδερα» ακούστηκαν, και το ταξίδι συνεχίστηκε, με τόσα, πολλά, και διαφορετικά, λιμάνια, σαν τα δείγματα που σας έδωσα.


Η Φλώρα Χρυσού, πέρα από τη ζεστασιά φωνής και ψυχής, που διαθέτει, έχει και τα προτερήματα, της οικειότητας, της γλυκύτητας, της επικοινωνίας, της αμεσότητας και του αυτοσχεδιασμού, όπου, με όλα αυτά τα προσόντα της, και τα προσωπικά της τραγούδια – ταυτότητα, που διαθέτει, καθώς και τον ιδιαίτερό της τρόπο, που έχει ως τραγουδάνθρωπος, ξέρει και καταφέρνει να δημιουργεί φιλική ατμόσφαιρα κι έρχεται κοντά με το κοινό, αλλά και το κάνει μια παρέα. Κι αυτό είναι το στοίχημα της κάθε ζωντανής εμφάνισης ενός καλλιτέχνη, κι η Φλώρα Χρυσού το κερδίζει.




Στη βραδιά στον «ΛΙΟΣΠΟΣΡΟ» παραβρέθηκαν και πολλοί φίλοι της, που πήραν το μικρόφωνο – καταθέτοντας ο καθένας το ταλέντο του και την αγάπη του για τη Φλώρα. Και, συγκεκριμένα, οι «γκεστ της βραδιάς» ήταν : η (επίσης καλή μου φίλη) Χρυσάνθη Μπαρέλη, ο Αργύρης Λούλατζης, ο Χρήστος Νινιός, ο Αλέξανδρος Μίχος, ο Δημήτρης Θωμαΐδης και η Φωτεινή Παναγιωτακοπούλου.   













Τη Φλώρα Χρυσού, συνόδευσαν, στις κιθάρες, ο – γνωστός μου, από τις συνεργασίες του με την Ευσταθία και τη Δόμνα Κουντούρη - Γιώργος Πατσιώτης (ο οποίος τραγούδησε κιόλας, όπως το συνηθίζει), και ο Βασίλης Αντωνόπουλος.


Που : «ΛΙΟΣΠΟΡΟΣ», Πειραιάς – Μανιάτικα – Αγιά Σοφιά
Πότε : Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Τάσος Καραντής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου