Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

«Έξοδος της ελληνικής αλεπούς από τα θηρεύσιμα είδη κι ένταξή της στα προστατευόμενα είδη»

«Έξοδος της ελληνικής αλεπούς από τα θηρεύσιμα είδη κι ένταξή της στα προστατευόμενα είδη»




https://secure.avaaz.org/el/petition/ELLINIKO_KOINOVOYLIO_Exodos_tis_ellinikis_alepoys_apo_ta_thireysima_eidi_1/

Ζητάμε : νομοθετική ρύθμιση για την έξοδο της ελληνικής αλεπούς από τα θηρεύσιμα είδη και την ένταξή της κι ένταξή της στα προστατευόμενα είδη.


Γιατί είναι σημαντικό;


1) Ενώ έχει(από το 1992) αποχαρακτηριστεί από «βλαβερό είδος»(σκοτώνονταν, μέχρι τότε, 50.000(!) αλεπούδες το χρόνο!), παραμένει στα «θηρεύσιμα είδη». Θεωρείται απειλούμενο είδος(έστω ελάχιστης ανησυχίας) της ελληνικής πανίδας, αλλά και μη εκτιμημένο (ΝΕ - Not Εvaluated), δηλαδή, η αλεπού ανήκει στα είδη, που δεν ήταν δυνατόν να αξιολογηθεί ως προς τα σχετικά κριτήρια του «ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΩΝ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης(IUCN).


2) Είναι πολύτιμος σύμμαχος για τους καλλιεργητές, καθώς συμβάλλει στον περιορισμό των ζημιών από τα ποντίκια.


3) Η λαϊκή εντύπωση, ότι η αλεπού καταστρέφει τα κονικλοτροφεία (κουνελοτροφεία) και τα κοτέτσια των ανθρώπων είναι υπερβολική, καθώς, σύμφωνα με σχετικές μελέτες, η διατροφής της κόκκινης αλεπούς αποτελείται:


• Κατά 48,4% από φρούτα και καρπούς με κουκούτσια
• Κατά 27,2% από μικρά τρωκτικά
• Κατά 6,5% από λαγούς και κουνέλια
• Κατά 3,1% από μικρά πουλιά
• Κατά 3,1% από έντομα
• Κατά 11,7% από άλλα είδη (κυρίως σκουλήκια και ψάρια)



4) Η αλεπού δεν παρουσιάζει εχθρική συμπεριφορά και είναι εξαιρετικά σπάνιο να συμβεί απρόκλητη επίθεση σε άνθρωπο.



Ζητάμε : νομοθετική ρύθμιση για έξοδο της ελληνικής αλεπούς από τα θηρεύσιμα είδη κι ένταξή της στα προστατευόμενα είδη.


Η ελληνική αλεπού ανήκει σ’ αυτήν την κατηγορία της Κόκκινης Αλεπούς, και, ενώ έχει(από το 1992) αποχαρακτηριστεί από «βλαβερό είδος»( σκοτώνονταν, μέχρι τότε, 50.000(!) αλεπούδες το χρόνο!),), παραμένει στα «θηρεύσιμα είδη». Θεωρείται απειλούμενο είδος(έστω ελάχιστης ανησυχίας) της ελληνικής πανίδας, αλλά και μη εκτιμημένο (ΝΕ - Not Εvaluated), δηλαδή, η αλεπού ανήκει στα είδη, που δεν ήταν δυνατόν να αξιολογηθεί ως προς τα σχετικά κριτήρια του «ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΩΝ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης(IUCN). Κι όμως έχει περάσει στα «θηρεύσιμα είδη», χωρίς περιορισμό ημερών κυνηγίου της και χωρίς περιορισμό αλεπούδων, ανά κυνηγό/έξοδο(Βλ. ρυθμίσεις θήρας του Ελληνικού Δασαρχείου για την κυνηγετική περίοδο 2014-2015).


Η ελληνική(Κόκκινη Αλεπού) μπορεί να προσαρμοστεί επιτυχώς στην ανθρώπινη παρουσία και να εξημερωθεί, διότι διαθέτει χρωμοσώματα «ήμερης συμπεριφοράς», όπως έχει ανακαλυφτεί από τους γενετιστές, κι έχουν γίνει – επιτυχημένα – από τον Ρώσο γενετιστή Dmitri Belyaev (1917-1985) προγράμματα εξημέρωσής της, όπου πλέον, έχει δημιουργηθεί ένα νέο είδος πλήρως εξημερωμένο,που σε πολλά κράτη(ΗΠΑ, Ρωσία, Αγγλία, κλπ.) έχει ενταχθεί στην κατηγορία των κατοικίδιων ζώων. Εξάλλου, σύμφωνα με έρευνες του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, η εξημέρωση της αλεπούς, από τον προϊστορικό άνθρωπο, προηγήθηκε από εκείνη του σκύλου*.


Δεν θέλουμε να φέρουμε την ελληνική αλεπού από το βουνό στο σαλόνι. Να την βγάλουμε από τα «θηρεύσιμα είδη» θέλουμε και να την περάσουμε στα «προστατευμένα είδη». 


Ο αγώνας μας κι ο στόχος μας είναι η έξοδός της από τα «θηρεύσιμα είδη» κι η ένταξή της στα «προστατευμένα είδη» της ελληνικής πανίδας. 


*Αυτό(περί ήμερης συμπεριφοράς και δυνατότητας εξημέρωσης) επισημαίνεται(παραπάνω) ως ένας ακόμη λόγος για τη μη θήρευσή της, αφού η αλεπού δεν παρουσιάζει εχθρική συμπεριφορά και είναι εξαιρετικά σπάνιο να συμβεί απρόκλητη επίθεση σε άνθρωπο. Απεναντίας, μπορεί να προσαρμοστεί επιτυχώς στην ανθρώπινη παρουσία και μερικές φορές να ευδοκιμήσει σε περιοχές με έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, ορισμένες αλεπούδες έχουν εμφανιστεί ακόμα και στα προάστια πολλών μεγαλουπόλεων, σε πολλά κράτη.

https://secure.avaaz.org/el/petition/ELLINIKO_KOINOVOYLIO_Exodos_tis_ellinikis_alepoys_apo_ta_thireysima_eidi_1/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου