Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Είδα τη Σαββέρια Μαργιολά στη «Ρότα»

Είδα τη Σαββέρια Μαργιολά στη «Ρότα»







Η Σαββέρια Μαργιολά ανήκει στις τραγουδίστριες, που, πρώτα άκουσα τη φωνή της, μετά τη γνώρισα, ως καλλιτέχνη κι άνθρωπο, κι, έκτοτε, ακολούθησε η εμβάθυνση στην καλλιτεχνική της περσόνα, με αρκετές συνεντεύξεις μας, και δίνοντας το «παρών» σε πολλά – πολλά live της, όλα αυτά τα χρόνια.







Ανήκει – κι αυτό αποτελεί μια δική της κατάκτησή(μου) – στους μετρημένους καλλιτέχνες που παρακολουθώ ανελλιπώς, δισκογραφικά κι επί σκηνής! Κι ανήκει στη γενιά των 20+(αλλά με πόσο πλούσιο βιογραφικό και συνεργασίες!), που έχει όλο το χρόνο, πανίσχυρο, σύμμαχό της!





Φέτος το χειμώνα, ξεκίνησε μια σειρά προσωπικών εμφανίσεων, σε Αθήνα κι επαρχία, για να μας παρουσιάσει την πολύπλευρη και πολυτάλαντη φωνητική κι ερμηνευτική της γκάμα, σ’ ένα πλουραλιστικό ρεπερτόριο, αλλά και την ατμοσφαιρικά ζεστή, σκηνική της παρουσία, που σε αγκαλιάζει και σε αγαλλιάζει από το πρώτο κιόλας τραγούδι, ταξιδεύοντάς σας σ’ ένα μουσικό ταξίδι μέθεξης, με άξιους συντρόφους τους μουσικούς της.






Με την μεστή, ζεστή και με ισχυρή ταυτότητα φωνή της, που απλώνεται σε πολλά είδη τραγουδιού, καθώς και με την ερμηνεία της, που, πέρα από την έκταση και τη γκάμα, διαθέτει ένα σπάνιο και πανάκριβο ήθος, αλλά και πλούτο πάθους, ατμόσφαιρικότητας και τσαγανού, ξυπνά, κατά σειρά, όλα σου τα αισθήματα, καταφέρνοντας να σε γεμίσει νότες με συναίσθημα και να σε φιλέψει απλόχερα με τη φωνή της.






Αυτό εισπράττω πάντα από τα live της κι αυτό εισέπραξα κι από το φετινό προσωπικό της, που παρακολούθησα, στη «Ρότα Art Bar», στις 2 του Απρίλη.


Το δελτίο Τύπου ήταν χρήσιμο για τους «αμύητους» :


«H Σαββέρια Μαργιολά τραγουδά στη "Ρότα".

Με ένα ρεπερτόριο από την προσωπική της δισκογραφία και από τη πλούσια παράδοση των Ελλήνων συνθετών και στιχουργών, που αγαπά φτιάχνει ένα μουσικό πρόγραμμα, από το ρεμπέτικο και τον Τσιτσάνη, μέχρι τον Σωκράτη Μάλαμα, τον Ορφέα Περίδη, τον Νίκο Παπάζογλου, τον Σταμάτη Κραουνάκη...

Ένας συνδυασμός από παλιά και νέα αγαπημένα κομμάτια που υπόσχονται μια ξεχωριστή βραδιά.».






Αυτό ακριβώς! Μια ξεχωριστή βραδιά! Άψογη! Μουσικά, ηχητικά, ερμηνευτικά, ρεπερτοριακά! Και, βέβαια, το, σχεδόν, 2,5 ωρών πρόγραμμα, περιλάμβανε κι άλλα μεγάλα τραγούδια και συνθέτες, καθώς κι από τη δισκογραφία της και παραγγελιές κι εκπλήξεις, αλλά να μην τα καταγράψουμε σχολαστικά, γιατί, η Σαββέρια είναι συναρπαστικά απρόβλεπτη ερμηνευτικά και χρειάζεται, και με το παραπάνω, να υπάρχει το στοιχείο της έκπληξης στα live της! Και δεν θα είμαι εγώ αυτός που θα σας το αποκαλύψω!


Αυτό που μπορώ να σας πω, είναι, πως, σίγουρα, θα ακούσετε την επιτυχία της «Σε ποια θάλασσα αρμενίζεις», το ταξιδιάρικο «Φυσάει δίχως άνεμο», τη δική της «Αλισάχνη»(από την ομώνυμη δέυτερη προσωπική της δισκογραφική δουλειά) και την επανεκτέλεση(που πρόσφατα κυκλοφόρησε και σε επίσημο - official video clip) του τραγουδιού «Της ταβέρνας το ρολόι». Η Σαββέρια Μαργιολά πήρε ένα κλασικό λαϊκό τραγούδι του 1958 και το διασκεύασε ιδανικά στο σήμερα, διατηρώντας την παλιά του αύρα, αλλά προσθέτοντάς του και σύγχρονες ερμηνευτικές πινελιές, μέσα από το θείο χάρισμα της μοναδικής φωνής της.





«Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια» έλεγε η γιαγιά μου, κι, όσο μεγαλώνω κι εγώ τα λιγοστεύω… Θα ακολουθήσουν άλλα δυο live, απ’ ότι γνωρίζω, της Σαββέριας Μαργιολά στην Αθήνα. Τον μπούσουλα του προγράμματός της τον έχετε, την συναισθηματική μου κατάθεση(τη γνώμη μου) την έχετε, απομένει σε εσάς να βιώσετε αυτά τα καλλιτεχνικά συναισθήματα, οι ίδιοι, με τις δικές σας αισθήσεις και την ψυχή σας.


Συμμετέχουν οι μουσικοί:
Νίκος Πασσαλίδης/ μπουζούκι - λαούτο
Δήμος Πολυμέρης/ ακορντεόν
Μάριος Μούρμουρας/ κιθάρα


*Οι φωτογραφίες προέρχονται από το αρχείο της Σαββέριας Μαργιολά και την ευχαριστώ πολύ για την παραχώρηση.







Δείτε(Της ταβέρνας το ρολόι  - official video clip):


https://www.youtube.com/watch?v=GbOorQ23Ouc




Επισκεφτείτε(Οfficial page):


https://www.facebook.com/pages/Saveria-Margiola/149398938408333?ref=profile





Τάσος Καραντής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου