Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

ΣΟΛΩΜΟΣ - ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ – «ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ» ΜΕ ΝΤΑΛΑΡΑ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΠΕΤΗ

ΣΟΛΩΜΟΣ - ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ – «ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ» ΜΕ ΝΤΑΛΑΡΑ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΠΕΤΗ






Λαϊκή Λειτουργία
Για τρεις τραγουδιστές, αφηγήτρια
Μικτή χορωδία και ορχήστρα



Ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ένας από, τους μετρημένους, σπουδαίους μας συνθέτες, έχει ξεκινήσει, από τις αρχές των ’70ς, την υλοποίηση του μουσικού του οράματος, με την κατάθεση μουσικών έργων, που, όπως έχει γραφτεί : «χαρακτηρίζονται στο σύνολό τους ως νέα πρόταση και τομή για τη μέχρι τότε ελληνική μουσική πραγματικότητα• έργα με ενότητα της αισθητικής και της φιλοσοφικής άποψης του συνθέτη ως προς τις θεμελιακές αρχές τους, με το καθένα όμως από αυτά να είναι διαφορετικό. Ιδρύει ένα νέο και ιδιόμορφο ορχηστικό σχήμα, καθιερώνοντας, με τις συνθέσεις του, την ουσία της μουσικής συμβίωσης και τους συσχετισμούς έκφρασης μεταξύ συμφωνικών και τοπικών οργάνων, μέσω του μελωδικού και ρυθμικού του ορίζοντα, των αρμονικών του δομών και των ηχοχρωμάτων της διάφανης ενορχήστρωσής του.

 Παράλληλα, προτείνει εμφατικά την «Επιστροφή στις Ρίζες», εννοώντας τον «σχεδιασμό του μέλλοντος, με ενδοσκόπηση, μελέτη και πλησίασμα των άφθαρτων πηγών της ζωντανής τέχνης του κόσμου και επιλεγμένες σύγχρονες πληροφορίες τέχνης». Η πρότασή του αυτή παίρνει τις διαστάσεις ενός κινήματος τέχνης.».






Με τις ίδιες αταλάντευτες μουσικές κι, ευρύτερα, καλλιτεχνικές αρχές, προσέγγισε τη θεμελιακή – όπως έχει χαρακτηριστεί - ποίηση του Διονυσίου Σολωμού, όπου μέσα από τη μουσική του, απλώνονται, πια μαζί, ως ένα ενιαίο πλέον, των Σολωμού – Μαρκόπουλου, έργο(«Ελεύθεροι Πολιορκημένοι»), σ’ ένα κοινό, διαχρονικό, ταξίδι - κατόρθωμα στα πέλαγα της τέχνης…

Παρότι το έργο δισκογραφήθηκε και κυκλοφόρησε, σχεδόν 4 δεκαετίες πριν(1977) με σπουδαίους συντελεστές(Νίκος Ξυλούρης, Λάκης Χαλκιάς, Ειρήνη Παπά, Ηλίας Κλωναρίδης), η μουσική του, έδειξε, στη σημερινή ζωντανή του εκδοχή, να διατηρεί την φρεσκάδα της, και να συνεχίζει να μας υπενθυμίζει την πρωτοποριακότητα, τόσο του ποιητικού λόγου του Σολωμού, όσου και του μουσικού του Μαρκόπουλου.

Η νέα εκδοχή των «Ελεύθερων Πολιορκημένων», όπως παρουσιάστηκαν, την περασμένη Κυριακή(22/3/2015) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, κατάφεραν να με συγκλονίσουν το ίδιο, όσο και με την παλιά δισκογραφική εκδοχή τους, αλλά και να με κάνουν να νιώσω νέα συναισθήματα, πιο σημερινά, αλλά, συνάμα και κλασικά.

Οι σημερινοί «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» όχι μόνο επιβεβαίωσαν την αίγλη τους, αλλά πήγαν το έργο ένα βήμα πιο μπροστά στο σήμερα, ίσως και στο αύριο!






Άξιοι, όλοι οι νέοι τους ερμηνευτές, όπως ο Βασιλικός κι ο Κωστής Κωνσταντάρας, αλλά, το ύψιστο συναίσθημα, το μεγαλείο, νομίζω, πως το πρόσφεραν η αφήγηση της Καριοφυλιάς Καραμπέτη κι η μεστή κι ώριμη ερμηνεία του Γιώργου Νταλάρα. Η πρώτη απέδειξε, για άλλη μια φορά, πως είναι μια σπουδαία – μεγάλης γκάμας – ηθοποιός, κι ο δεύτερος, πως ανήκει στους κλασικούς ερμηνευτές (και) του έργου του Μαρκόπουλου(έχοντας πίσω του τη θαυμαστά άπιαστη ερμηνεία του στο «Σεργιάνι στον κόσμο»/1979, αλλά και την ιδανική στο, παραγνωρισμένο, «Ρεπορτάζ»/1985).





Η νέα ενορχήστρωση του Μαρκόπουλου, σε συνδυασμό με την ερμηνεία της Συμφωνικής της ΝΕΡΙΤ και της Χορωδίας της ΔΕΗ, έδωσαν μια νέα ώθηση στο έργο, κάνοντάς «καινούριο»(να «μιλάει, δηλαδή, και στο σημερινό κοινωνικό κι αισθητικό γίγνεσθαι») κι αναδεικνύοντας, σε μια νέα γενιά ακροατών, τις κλασικές διαστάσεις του, με τελικό αποτέλεσμα την απόλυτη ανταπόκριση του κοινού, όπως φάνηκε τόσο στην ακρόαση, όσο και στο χειροκρότημα πλήρους αποδοχής, όπως το αντιλήφθηκα μέσα στην αίθουσα, αλλά και μέσα μου.




Θα τολμήσω να προτείνω την live κυκλοφορία(ζωντανή ηχογράφηση από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) των νέων «Ελεύθερων Πολιορκημένων», αφού, αφενός, τους «έχουμε ανάγκη», αφού, όπως αναφέρει ο ίδιος ο συνθέτης, «είμαστε ελεύθεροι πολιορκημένοι στη χώρα μας», κι, αφετέρου, ανταποκρίνονται ουσιαστικά(ποιητικά, μουσικά, ενορχηστρωτικά κι ερμηνευτικά) στις απαιτήσεις του, πεπαιδευμένου μουσικά, κοινού του 21ου αιώνα.





Από το δελτίο Τύπου της παράστασης


«Πρόκειται για την πρώτη σύμπραξη των σημαντικών αυτών καλλιτεχνών, σε μία εκτέλεση του έργου που βασίζεται στη νέα ενορχήστρωση που έκανε ο Γιάννης Μαρκόπουλος τη δεκαετία του ’80 για συμφωνική ορχήστρα, με τη συμμετοχή των ελληνικών οργάνων - λαούτο, σαντούρι, νταούλι - αλλά και στη σημερινή επιμέρους επεξεργασία όλου του μουσικού έργου».


«Το έργο αυτό αντανακλά διαχρονικά τα αιτήματα αξιοπρέπειας και ελευθερίας που τόσο μας απασχολούν και στις μέρες μας. Ο συνθέτης θεωρεί ότι σήμερα το έργο εστιάζεται αφενός σε τρεις σημαίνουσες λέξεις που εκφράζονται ως συλλαλητήριο «Λόγο, Έργο, Νόημα» και αφετέρου «στην εμπέδωση του ορίζοντα της τέχνης ώστε να κρατήσουμε ό,τι είναι ζωντανό και χρήσιμο για να πορευτούμε στο εκσυγχρονισμένο μέλλον».





Ο Γιάννης Μαρκόπουλος μιλά για τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους»


http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22784&subid=2&pubid=64156008



Η ταυτότητα της παράστασης


Πότε :Κυριακή  22/3/2015, ώρα 20.00
Που : Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη»

Γιάννης Μαρκόπουλος: Ελεύθεροι Πολιορκημένοι - σε ποίηση του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού
- Συμμετέχουν:

Γιώργος Νταλάρας
Vassilikos
Κωστής Κωνσταντάρας
- Αφήγηση Καρυοφυλλιά Καραμπέτη
- Χορωδία «ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ»

- Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΝΕΡΙΤ
- Μουσική διεύθυνση: Γιάννης Μαρκόπουλος





Βλ.

- http://www.megaron.gr/default.asp?pid=5&la=1&evID=2665

- http://www.dalaras.gr/%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%8D%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%81%CE%BA%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CE%B9-%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%AF%CE%BF-%CF%84/

- http://www.musiccorner.gr/o-giannis-markopoulos-ke-i-eleftheri-poliorkimeni-tou-sto-megaro-mousikis-116873/



Οι «Ελεύθεροι πολιορκημένοι» στο Υ/Τ


Η μουσική παράσταση του Γιάννη Μαρκόπουλου «Ελεύθεροι πολιορκημένοι» μεταφόθηκε σε απευθείας μετάδοση από τη δημόσια τηλεόραση(ΝΕΡΙΤ) την Κυριακή 22/3/2015 στις 20.00.

Όλο το έργο στο Υ/Τ :

https://www.youtube.com/watch?v=xTze7CTvK3k






*Ευχαριστώ τη φίλη Βούλα Πλούμπη για την ευγενική παραχώρηση των φωτογραφιών.

*Η φωτό πριν την έναρξη της συναυλίας είναι του φίλου κιθαρίστα και καθηγητή κιθάρας Μάριου Μούρμουρα, μέλους της ορχήστρας του Γιάννη Μαρκόπουλου.





Τάσος Καραντής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου