Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Η Σαββέρια Μαργιολά στο «Vinyl is back»

Η Σαββέρια Μαργιολά στο «Vinyl is back»






Πραγματοποιήθηκε(από τις 13-15/3/2015) το 5ο «Vinyl is back», στον μόνιμο, πλέον, τόπο διεξαγωγής του, στο Κτήριο Μηχανουργείο (Δ12), στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι.






Όπως μας πληροφορούσε το δελτίο Τύπου, το «Vinyl is back» είναι η κορυφαία διοργάνωση για το βινύλιο, που έχει πλέον καταξιωθεί ως το σημείο συνάντησης όσων αγαπούν τη μουσική και τον ιδιαίτερο ήχο των δίσκων βινυλίου.

Για όλο, το πλήρες πρόγραμμα του τριημέρου, τους συμμετέχοντες, τις παράλληλες εκδηλώσεις & συναυλίες, τους καλλιτέχνες που έδωσαν το παρών και την συγκέντρωση των σχετικών ρεπορτάζ, μπορεί να επισκεφτεί κανείς το λινκ της σελίδας στο φέις του «Vinyl is back» :
https://www.facebook.com/events/1582945258584754/ (συγχαρητήρια στο, συνάδελφο δημοσιογράφο, Γιάννη Αλεξίου για την άρτια επικοινωνία του  «Vinyl is back», του οποίου ήταν ο υπεύθυνος Τύπου).




Ανήκοντας κι εγώ στη γενιά(των ‘70ς) που γνώρισε τη μουσική και το(ιδίως το ελληνικό) τραγούδι, μέσα από το πικάπ και το βινύλιο των 33 στροφών, αλλά και των 45(στο ναδίρ του), δεν μπορούσα να μην επισκεφτώ κι εγώ 5ο «Vinyl is back». Αν και διαθέτω – πέρα από πικάπ - ακόμα και γραμμόφωνο, με δίσκους των 78 στροφών(με τραγούδια του Τσιτσάνη και τούρκικους αμανέδες), από τον παππού μου, δεν θα κρύψω, πως δεν ανήκω στους «στάσιμους», αλλά στους αποδεχόμενους την εξέλιξη(cd, digital song κλπ.), όμως τα βινύλια, πάντα, θα μου προκαλούν τη νοσταλγία, γιατί απ’ αυτά(και τις κασέτες βέβαια), αγάπησα τη μουσική και το τραγούδι.


Η Σαββέρια Μαργιολά στο «Vinyl is back»






Υπήρχε κι ένας άλλος λόγος, όμως, για να επισκεφτώ την έκθεση – και μάλιστα οικογενειακώς, μαζί με τρία παιδιά μου και τη… γιαγιά(μητέρα μου) – κι αυτό ήταν η μίνι – συναυλία της πολυαγαπημένης μου Σαββέριας Μαργιολά, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του τριημέρου.

Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν 5 συναυλίες(των : Βασίλη Λέκκα/Μανώλη Ανδρουλιδάκη – Μαρίας Αναματερού – Σαββέριας Μαργιολά/Γιώτη Σαμαρά – Χάρη Μακρή & Μ. Κουμπιού/Ζ. Τηγανούρια/Μ. Ανδρουλιδάκη), μικρής διάρκειας, με αφορμή τα δισκάκια της σειράς «Τραγούδια στο βινύλιο με το χασάπικο νόημά τους», του συνθέτη Μ. Κουμπιού.






Την Κυριακή, λοιπόν, 15 Μαρτίου 2015, ακριβώς στις 12 το μεσημέρι, η Σαββέρια Μαργιολά ανέβηκε στη σκηνή, για να μας παρουσιάσει τη διασκευή ενός τραγουδιού της(«Στείλε μήνυμα»), η οποία έχει κυκλοφορήσει σε βινύλιο, καθώς και μια μικρή επιλογή από δικά της, αλλά κι αγαπημένα τραγούδια.






Τη συναυλία της προλόγισε ο, συνθέτης του τραγουδιού(στίχοι : Ν. Σταθόπουλος), Μ. Κουμπιός και μάλιστα το ακούσαμε και σε μια ορχηστρική(σε ρυθμό χασάπικο) μορφή του.

Αμέσως μετά, το τραγούδι αφέθηκε στην κιθάρα του Γιώτη Σαμαρά και στη φωνή της Σαββέριας Μαργιολά, που με τη ζεστή φωνή της το πέρασε αμέσως στη ψυχή μας, ζεσταίνοντας, ταυτόχρονα, την ατμόσφαιρα της «Αποθήκης Νο 18», όπου πραγματοποιούταν η συναυλία.




Ακολούθησε φυσικά το(σουξέ πλέον) υπέροχο «Σε ποια θάλασσα αρμενίζεις», καθώς και το «Φυσάει δίχως άνεμο» και τα δυο από την τελευταία της δισκογραφική δουλειά «Αλισάχνη».

Σειρά πήρε «Της ταβέρνας το ρολόι» του Τσιτσάνη, «πειραγμένο» όμως, αφού η Σαββέρια Μαργιολά πήρε ένα κλασικό λαϊκό τραγούδι του 1958 και το διασκεύασε ιδανικά στο σήμερα, διατηρώντας την παλιά του αύρα, αλλά προσθέτοντάς του και σύγχρονες ερμηνευτικές πινελιές, μέσα από το θείο χάρισμα της μοναδικής φωνής της. Ιδιαίτερα με χαροποίησε η είδηση, από τα χείλη της, πως ετοιμάζει βιντεοκλίπ με την πανέμορφη διασκευή αυτού του σπουδαίου τραγουδιού.

Η συναυλία ολοκληρώθηκε με το «Σε πέντε ώρες ξημερώνει Κυριακή» των Λοίζου – Πυθαγόρα, όπου με μια υποδειγματική ερμηνεία, μας έδειξε, πως η νέα γενιά μπορεί να σέβεται ερμηνευτικά και να τραγουδάει όπως τους πρέπει τα παλιά αγαπημένα τραγούδια.






Τη Σαββέρια Μαργιολά συνόδευσαν – εκτός του Γιώτη Σαμαρά, οι μουσικοί : Μάριος Μούρμουρας, Δήμος Πολυμέρης και Νίκος Πασσαλίδης.





«Ουκ εν τω πολλώ το ευ» λέγανε οι αρχαίοι Έλληνες και, πράγματι, μέσα από πέντε(5) μόλις τραγούδια, πήραμε όλη τη γκάμα και το feeling της πλούσιας φωνητικής κι ερμηνευτικής παλέτας της Σαββέριας Μαργιολά, αφού έδωσε φως στα τραγούδια, αλλά και στις ψυχές μας, σαν τον ήλιο αυτής της ηλιόλουστης Κυριακής της 15 του Μάρτη.






*Φωτογραφίες : Γιάννης Κωβαίος & Τάσος Καραντής. Το άλλο φωτογραφικό υλικό προέρχεται από τη σελίδα :
https://www.facebook.com/events/1582945258584754/





Τάσος Καραντής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου